Wyznacz współczynniki p i q wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Qnik1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Wyznacz współczynniki p i q wielomianu

Post autor: Qnik1992 »

Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum, aczkolwiek czytelnikiem jest już od jakiegoś czasu .
Drodzy forumowicze potrzebuje małej pomocy w wykonaniu zadania:
Wyznacz współczynniki p i q wielomianu
\(\displaystyle{ w(x)= -x^{4}+px^{3}-qx+10}\)
jeśli:
\(\displaystyle{ w(2)=30}\) i \(\displaystyle{ w(5)=0}\)
Z góry wszystkim dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy pozostałe przykłady już zrobię samodzielnie
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 22:12 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Czy jeśli masz zadanie z wielomianów, to wybranie odpowiedniego działu jest trudne?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wyznacz współczynniki p i q wielomianu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ w(2)=30 \Rightarrow -16+8p-2q+10=30}\)

\(\displaystyle{ w(5) = 0 \Rightarrow -625+125p-5q+10=0}\)

rozwiązujesz układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} -16+8p-2q+10=30 \\ -625+125p-5q+10=0 \end{cases}}\)
Qnik1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Wyznacz współczynniki p i q wielomianu

Post autor: Qnik1992 »

agulka1987 pisze:\(\displaystyle{ w(2)=30 \Rightarrow -16+8p-2q+10=30}\)

\(\displaystyle{ w(5) = 0 \Rightarrow -625+125p-5q+10=0}\)

rozwiązujesz układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} -16+8p-2q+10=30 \\ -625+125p-5q+10=0 \end{cases}}\)
Dziękuję bardzo
Nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłaś
ODPOWIEDZ