wspólny pierwiastek wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle
wspólny pierwiastek wielomianów
Wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-ax+4}\) i \(\displaystyle{ V(x)=x^{2}+x-a}\) mają wspólny pierwiastek. Oblicz a oraz pierwiastki tych wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle
wspólny pierwiastek wielomianów
no właśnie w tym problem, że dalej nie potrafie sobie dać z tym rady.
Dochodzę do:
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-x(a+1)+4+a=0}\)
Dochodzę do:
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-x(a+1)+4+a=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wspólny pierwiastek wielomianów
z drugiegopiasek101 pisze:p - pierwiastek
\(\displaystyle{ p^3-ap+4=0}\) oraz \(\displaystyle{ p^2+p-a=0}\)
\(\displaystyle{ a=p^2+p}\) wstawiam do pierwszego, mam \(\displaystyle{ p^3-(p^2+p)\cdot p +4=0}\) (rozwiązać)