Ile jest równe wyrażenie dla \(\displaystyle{ x<4}\)
\(\displaystyle{ \frac{|4x-16|}{6x-24}}\)?
Ile równe jest wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Ile równe jest wyrażenie
\(\displaystyle{ \left|4x-16 \right|= \begin{cases} 4x-16, 4x-16>0, 4x>16, x>4 \\ -4x+16, 4x-16<0, 4x<16, x<4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-4x+16}{6x-24}= \frac{-4(x-4)}{6(x-4)}= -\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-4x+16}{6x-24}= \frac{-4(x-4)}{6(x-4)}= -\frac{2}{3}}\)