rozwiaz nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
rozwiaz nierownosc
Pomoglby mi ktos z ta nierownoscia \(\displaystyle{ (x ^2 - 2x +16)(x ^2 - x + 8)(x ^3 - 8) < 0}\)
- kamello
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Pomógł: 16 razy
rozwiaz nierownosc
w dwóch pierwszych nawiasach wyliczasz deltę a w trzecim korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
rozwiaz nierownosc
to bedzie wygladalo tak?
\(\displaystyle{ (x ^2 - 2x + 16)(x ^2 - x + 8)(x - 2)(x ^2 + 2x +4) < 0}\)
w pierwszym i drugim nawiasie brak rozwiazan
\(\displaystyle{ (x ^2 - 2x + 16)(x ^2 - x + 8)(x - 2)(x ^2 + 2x +4) < 0}\)
w pierwszym i drugim nawiasie brak rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
rozwiaz nierownosc
jeszcze tego nie potrafie zrobic
\(\displaystyle{ x ^5 (x ^4 - 8x ^2 - 9)(81 - x ^4)(x + 5) ^4 > 0}\)
\(\displaystyle{ x ^5 (x ^4 - 8x ^2 - 9)(81 - x ^4)(x + 5) ^4 > 0}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiaz nierownosc
wiewior, eee tam nie potrafisz.
wskazówki: wykorzystaj
pewien wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ 81 - x ^4 = 9^2 - (x^2)^2}\)
\(\displaystyle{ x ^4 - 8x ^2 - 9}\) - przykład równania dwukwadratowego, podstaw \(\displaystyle{ t=x^2}\), rozłóż i wróć z powrotem do zmiennej \(\displaystyle{ x}\)
wskazówki: wykorzystaj
pewien wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ 81 - x ^4 = 9^2 - (x^2)^2}\)
\(\displaystyle{ x ^4 - 8x ^2 - 9}\) - przykład równania dwukwadratowego, podstaw \(\displaystyle{ t=x^2}\), rozłóż i wróć z powrotem do zmiennej \(\displaystyle{ x}\)
- kamello
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Pomógł: 16 razy
rozwiaz nierownosc
w pierwszym nawiasie wprowadź zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ x^2=t \ gdzie \ t \ge 0}\) i otrzymasz zwykłe równanie kwadratowe ze zmienną \(\displaystyle{ t}\)
drugi nawias możesz rozłożyć ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\) (po rozłożeniu tego wyrażenia zastosuje ten wzór jeszcze raz)
w trzecim nawiasie sprawdź kiedy wyrażenie \(\displaystyle{ x+5}\) się zeruje
drugi nawias możesz rozłożyć ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\) (po rozłożeniu tego wyrażenia zastosuje ten wzór jeszcze raz)
w trzecim nawiasie sprawdź kiedy wyrażenie \(\displaystyle{ x+5}\) się zeruje