1. Dane jest wielomian F(x)=x�-2x�-x-3
Oblicz W(√3-√2)
2. Wyznacz współczynnik wielomianu, korzystając z podanych obok danych
W(x)=x�+mx�+x+n W(1)=-5 W(-1)=-9
Prosze kogoś o pokazanie jak rozwiązaywać takie przykłady krok po kroku
Dwa zadania z wielomianami
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 wrz 2006, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Dwa zadania z wielomianami
\(\displaystyle{ F(\sqrt3-\sqrt2)=(\sqrt3-\sqrt2)^3-2(\sqrt3-\sqrt2)^2-(\sqrt3-\sqrt2)-3=}\)
\(\displaystyle{ =3\sqrt3-6\sqrt2+4\sqrt3-2\sqrt2-2(3-2\sqrt6+2-\sqrt3)+\sqrt2-3=6\sqrt3-7\sqrt2+4\sqrt6-13}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+mx^2+x+n}\)
\(\displaystyle{ W(1)=1+m+1+n=-5}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-1+m-1+n=-9}\)
\(\displaystyle{ m+n=-7}\)
\(\displaystyle{ m+n=-7}\)
A to oznacza, że jeden współczynnik jest zależny od drugiego. Zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
\(\displaystyle{ =3\sqrt3-6\sqrt2+4\sqrt3-2\sqrt2-2(3-2\sqrt6+2-\sqrt3)+\sqrt2-3=6\sqrt3-7\sqrt2+4\sqrt6-13}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+mx^2+x+n}\)
\(\displaystyle{ W(1)=1+m+1+n=-5}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-1+m-1+n=-9}\)
\(\displaystyle{ m+n=-7}\)
\(\displaystyle{ m+n=-7}\)
A to oznacza, że jeden współczynnik jest zależny od drugiego. Zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań