pierwiastki wielomianu- zakres rozszerzony

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wiola_honey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle

pierwiastki wielomianu- zakres rozszerzony

Post autor: wiola_honey »

Dany jest wielomian postaci :

\(\displaystyle{ x^{3}+ax^{2}+bx+6r}\) gdzie r jest różnicą ciągu arytmetycznego, którego pierwsze 3 wyrazy są pierwiastkami tego wielomianu. Drugi wyraz tego ciągu jest równy 2. Oblicz pierwiastki wielomianu.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 15:56 przez Szemek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

pierwiastki wielomianu- zakres rozszerzony

Post autor: fivi91 »

tam na pewno jest dwa razy bx+6r?
wiola_honey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle

pierwiastki wielomianu- zakres rozszerzony

Post autor: wiola_honey »

nie, dzięki już poprawiłam
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

pierwiastki wielomianu- zakres rozszerzony

Post autor: fivi91 »

k, k+r, k+2r - pierwsze trzy wyrazy ciągu arytmetycznego. Są one pierwiastkami tego wielomianu, dla którego współczynnik kierunkowy przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) wynosi 1. Więc:
\(\displaystyle{ x^{3}+ax^{2}+bx+6r=(x-k)(x-k-r)(x-k-2r)}\)
mamy informacje, że k+r=2, czyli (x-k-r)=(x-2), zapisujemy więc:
\(\displaystyle{ x^{3}+ax^{2}+bx+6r=(x-k)(x-2)(x-k-2r)}\)
wyraz pierwszy ciągu arytmetycznego to wyraz drugi odjąć r, zaś wyraz trzeci ciągu arytmetycznego to wyraz drugi dodać r. A ponieważ wiemy, ile wynosi wyraz drugi (k+r=2) to wyraz pierwszy wynosi 2-r a wyraz trzeci 2+r, stąd:
\(\displaystyle{ x^{3}+ax^{2}+bx+6r=(x-2+r)(x-2)(x-2-r)}\)
wymnóż prawą stronę i porównaj współczynniki z lewą stroną, myśle, że powinno wyjść.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ