Rozwiazac rownanie z wielomianem
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: asdf
- Podziękował: 6 razy
Rozwiazac rownanie z wielomianem
Rozwiazac rownanie \(\displaystyle{ x^3-3\sqrt3 x^2+7x-\sqrt3=0}\) jezeli wiadomo, ze pierwiastki tego rownania tworza ciag arytmetyczny o roznicy \(\displaystyle{ \sqrt2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Rozwiazac rownanie z wielomianem
Niech a będzie najmniejszym pierwiastkiem wielomianu, wtedy:
\(\displaystyle{ (x-a)(x-a-\sqrt{2})(x-a-2\sqrt{2})=0}\)
wymnożyć i porównać współczynniki przy zmiennych o potędze tego samego stopnia.
\(\displaystyle{ (x-a)(x-a-\sqrt{2})(x-a-2\sqrt{2})=0}\)
wymnożyć i porównać współczynniki przy zmiennych o potędze tego samego stopnia.