sumy iloczyny wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monia_s17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 lut 2010, o 17:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

sumy iloczyny wielomianów

Post autor: monia_s17 »

1. Wielomian W(x) jest sumą wielomianów P(x) = \(\displaystyle{ x^{4}}\) +\(\displaystyle{ 2x^{3}}\) + \(\displaystyle{ 3x^{2} - 4x +5}\) i Q(x)= - \(\displaystyle{ x^{4}}\) + \(\displaystyle{ 3x^{3}}\) - \(\displaystyle{ 3x^{2} - 3x +3}\). wobec tego W(x) jest wielomianem stopnia?

2. Wielomian W(x) jest iloczynem wielomianów P(x)= \(\displaystyle{ x^{4}}\) - \(\displaystyle{ 2x^{3}}\) + \(\displaystyle{ 3x^{2} - 4x +5 i Q(x)= - \(\displaystyle{ x^{4}}\) + \(\displaystyle{ 3x^{3}}\) - \(\displaystyle{ 3x^{2} + 3x -3}\) Wobec tego W(x) jest wielomianem stopnia ??

3. Liczba pierwiastków wielomianu W(x)=(\(\displaystyle{ x^{2} + 16}\) ) (\(\displaystyle{ x^{2} - 2x +2}\) jest równa?

4. Liczba pierwiastków wielomianu Q(x)=\(\displaystyle{ x^{3} - 100x}\) które są liczbami parzystymi są równe?}\)
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

sumy iloczyny wielomianów

Post autor: wagus1 »

1 Stopnia trzeciego
2 Nie wiem co oznacza to \(\displaystyle{ ? ale w domysle bedzie stopnia 8
3. Nie ma pierwiastków
4 X= 0 X=10 X=-10 Sam/a sobie wypisz;)}\)
monia_s17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 lut 2010, o 17:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

sumy iloczyny wielomianów

Post autor: monia_s17 »

yyy...ale jak to wyszło???
ODPOWIEDZ