Dana jest funkcja f(x)=...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kasiutka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 gru 2009, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stargard

Dana jest funkcja f(x)=...

Post autor: kasiutka3 »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=(m ^{3}-8)x ^{2}+(m ^{2}-4)x+1}\)

a)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f osiąga wartość najmniejszą.

b)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których osią symetrii wykresu jest oś OY.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Dana jest funkcja f(x)=...

Post autor: TheBill »

a) Funkcja kwadratowa osiąga wartość najmniejszą wtedy i tylko wtedy, gdy ramiona paraboli są skierowane w górę.
b) odcięta wierzchołka musi wynosić \(\displaystyle{ 0}\)
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

Dana jest funkcja f(x)=...

Post autor: osa »

to jest funkcja kwadratowa postaci \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c}\)

jednocześnie f(x)=(m ^{3}-8)x ^{2}+(m ^{2}-4)x+1

czyli \(\displaystyle{ a=(m ^{3}-8);b=(m ^{2}-4);c=1}\)



Jak napisał TheBill, wartość najmniejszą funkcja osiąga wtedy kiedy ramiona skierowane są w górę. w praktyce oznacza to że nasze a ma być dodatnie.


taka funkcja osiąga swoje minimum (maximum ewentualnie) dla \(\displaystyle{ x= \frac{-b}{2a}}\)
mogę ci to wyprowadzić jak chcesz.

drugi punkt jest więc prosty bo po prostu chcemy żeby owo \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\) wynosiło 0.
kasiutka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 gru 2009, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stargard

Dana jest funkcja f(x)=...

Post autor: kasiutka3 »

Tyle wystarczy. Dziękuję Wam.
ODPOWIEDZ