Suma wykładników potęg w rozwinięciu dwumianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tsotsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Suma wykładników potęg w rozwinięciu dwumianu

Post autor: tsotsi »

Do jakiej potęgi należy podnieść dwumian \(\displaystyle{ a+b}\), aby w rozwinięciu suma wykładników potęg liczby \(\displaystyle{ a}\) we wszystkich wyrazach wyniosła \(\displaystyle{ 120}\)?

Jakiś inny sposób na rozwiązanie niż tylko: Jest to taka liczba \(\displaystyle{ n}\) dla której spełniony jest warunek: \(\displaystyle{ 1+2+3+...+n=120}\) i stąd \(\displaystyle{ n=15}\). Da się to jakoś porządnie wykazać?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Suma wykładników potęg w rozwinięciu dwumianu

Post autor: xanowron »

To chyba najprostsze rozwiązanie, jak już wiemy, że szukamy \(\displaystyle{ 1+2+3+...+n=120}\) (bo w rozwinięciu dwumianu wykładniki przy \(\displaystyle{ a}\) będą rosły od 0 do n w każdym wyrazie o 1) to wystarczy skorzystać ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego o różnicy \(\displaystyle{ 1}\) i mamy \(\displaystyle{ 1+2+3+...+n=\frac{(n+1)n}{2}=120}\) i od razu wychodzi \(\displaystyle{ n=15}\)
tsotsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Suma wykładników potęg w rozwinięciu dwumianu

Post autor: tsotsi »

No tak, dzięki
ODPOWIEDZ