Witam wszystkich
Oto dwa moim zdaniem trudne zadania:
Zad.1
Wykaż, że jeśli p+q+r=0 to p�+q�+r�=3pqr.
Zad.2
Zbadaj czy istnieje liczba rzeczywista a, dla której wielomian
W(x)=(4a+3)x�+9ax�+6ax+a+2
jest trzecią potęga pewnego dwumianu.
Z gory dziekuje za pomoc
wykaże że
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
wykaże że
Ad 1.
Potraktujmy p,q,r jako pierwiastki pewnego wielomianu: \(\displaystyle{ W(x)=x^3+bx^2+cx+d}\), ze wzorów Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ p+q+r=-b=0\,\\pq+qr+pr=c=-\frac{p^2+g^2+r^2}{2}\,\\pqr=-d}\)
\(\displaystyle{ 0=(p+q+r)^2=p^2+q^2+r^2+2(pq+pr+rq)}\)
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ b=0\,\\c=-(p^2+g^2+r^2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-(p^2+g^2+r^2)x+d}\)
Podstawiamy kolejno za x: p,q,r i sumujemy te równania stronami otrzymując:
\(\displaystyle{ p^3+q^3+r^3-(p^2+q^2+r^2)(p+q+r)+3d=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ p^3+q^3+r^3=-3d=3pqr}\)
Potraktujmy p,q,r jako pierwiastki pewnego wielomianu: \(\displaystyle{ W(x)=x^3+bx^2+cx+d}\), ze wzorów Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ p+q+r=-b=0\,\\pq+qr+pr=c=-\frac{p^2+g^2+r^2}{2}\,\\pqr=-d}\)
\(\displaystyle{ 0=(p+q+r)^2=p^2+q^2+r^2+2(pq+pr+rq)}\)
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ b=0\,\\c=-(p^2+g^2+r^2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-(p^2+g^2+r^2)x+d}\)
Podstawiamy kolejno za x: p,q,r i sumujemy te równania stronami otrzymując:
\(\displaystyle{ p^3+q^3+r^3-(p^2+q^2+r^2)(p+q+r)+3d=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ p^3+q^3+r^3=-3d=3pqr}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2006, o 23:51 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
wykaże że
do drugiego :
dwumian : bx+c podnieś do potęgi trzeciej i przyrównaj z W(x)
\(\displaystyle{ (bx+c) ^3= b^3x^3+ 3b^2x^2c+3bxc+c^3===(4a+3)x^3+9ax^2+6ax+a+2}\)
dwumian : bx+c podnieś do potęgi trzeciej i przyrównaj z W(x)
\(\displaystyle{ (bx+c) ^3= b^3x^3+ 3b^2x^2c+3bxc+c^3===(4a+3)x^3+9ax^2+6ax+a+2}\)
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
wykaże że
Sposób znacznie prostszy:
Podstawiasz r=-(p+q) i masz:
\(\displaystyle{ p^3+q^3+r^3=p^3+q^3-(p+q)^3=p^3+q^3-p^3-3p^2q-3q^2p-q^3=3(-pq(p+q))=3(-pq(-r))=3pqr}\)
Podstawiasz r=-(p+q) i masz:
\(\displaystyle{ p^3+q^3+r^3=p^3+q^3-(p+q)^3=p^3+q^3-p^3-3p^2q-3q^2p-q^3=3(-pq(p+q))=3(-pq(-r))=3pqr}\)