\(\displaystyle{ 17x ^4 - 12x ^3 - 2x ^2 - 3x = 0}\)
Jak to zrobic?
Rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozwiaz rownanie
Wyciągasz x przed nawias, później Hornerem szukasz pierwiastka w nawiasie, następnie jak znajdziesz zapisujesz nową postać. Zostaje Ci równanie kwadratowe, deltą wyliczasz pierwiastki voila. . Zaraz to Ci jeszcze rozpisze.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Rozwiaz rownanie
DZieki dobrze zrobione w odp sprawdzalem
A jeszcze bylbym wdzieczny jak bys mi pomogl w tym bo robie to i zle cos mi wychodzi.
\(\displaystyle{ -3x ^7 + 2x ^5 + x ^4 = 0}\)
A jeszcze bylbym wdzieczny jak bys mi pomogl w tym bo robie to i zle cos mi wychodzi.
\(\displaystyle{ -3x ^7 + 2x ^5 + x ^4 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozwiaz rownanie
Też sprawdź z książką . Trudne zadania umiem, a w łatwych robię banalne błędy.
\(\displaystyle{ -3x^{7}+2x^{5}+x^{4} = 0
x^{4}(-3x^{3}+2x^{2}+1) = 0
Tak samo przyrównujesz nawias do 0 i wychodzi, że 1 spełnia.
x^{4}(x-1)(-3x^{2}-x-1) = 0
delta = 1-12 < 0
x = 0 \vee x = 1}\)
\(\displaystyle{ -3x^{7}+2x^{5}+x^{4} = 0
x^{4}(-3x^{3}+2x^{2}+1) = 0
Tak samo przyrównujesz nawias do 0 i wychodzi, że 1 spełnia.
x^{4}(x-1)(-3x^{2}-x-1) = 0
delta = 1-12 < 0
x = 0 \vee x = 1}\)