liczby 3 i -1 są pierwiastkiem w(x) = \(\displaystyle{ 2x^3 + ax^2 + bx + 30}\)
wyznacz wartości współczynników a i b
wyznacz współczynniki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wyznacz współczynniki wielomianu
Z twierdzenia Bezout'a. Jeszcze nic nie liczyłem. Ty musisz policzyć, podstawiając za x 3 a później -1. Rozwiązaniem układu równań jaki dostaniesz z dwoma niewiadomymi (a,b) to odpowiedź do zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
wyznacz współczynniki wielomianu
Nie.
Jak tometomek91, napisał masz rozwiązać taki układ równań:
\(\displaystyle{ W(3)=0\\
W(-1)=0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \cdot (-1) ^{3} +a(-1) ^{2}+b \cdot (-1)+30=0 \\ 2 \cdot 3 ^{3} +a \cdot 3 ^{2}+b \cdot 3+30=0 \end{cases}}\)
Jak tometomek91, napisał masz rozwiązać taki układ równań:
\(\displaystyle{ W(3)=0\\
W(-1)=0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \cdot (-1) ^{3} +a(-1) ^{2}+b \cdot (-1)+30=0 \\ 2 \cdot 3 ^{3} +a \cdot 3 ^{2}+b \cdot 3+30=0 \end{cases}}\)