W pliku Zobaczyłem bardzo ciekawy przykład (nr2)
Treść:
Dla jakich parametrów a i b wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x+1)^{2}}\)
Wiem skąd wzięły się dane w tabelce, rozumiem też, że dzieląc przez\(\displaystyle{ (x+1)^{2}}\) tak naprawdę dzielimy 2 x przez \(\displaystyle{ (x+1)}\).
1) Nie rozumiem jednak czemu dzieląc wielomian musi być też spełniony warunek \(\displaystyle{ b-a-2=R_1}\)
Jeśli dzielimy przez \(\displaystyle{ (x+1)^{2}}\) to tak naprawdę powinien nas interesować Reszta 2
2)Czy dzieląc wielomian przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) nie byliśmy w stanie odpowiedzieć na pytanie?
\(\displaystyle{ b-a-2=R_1}\) Mielibyśmy wtedy 2 niewiadome?
Dzielenie wielominu z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Dzielenie wielominu z parametrem
Ja bym porównała wielomiany
\(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b}\) = \(\displaystyle{ (x+1)^{2} \cdot (x+ b)}\)
Prawą stronę przekształć :skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i wymnóż przez nawias a potem uporządkuj w zależności od potegi x i porównaj te dwa wielomiany.
powinno wyjść
\(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b}\) = \(\displaystyle{ (x+1)^{2} \cdot (x+ b)}\)
Prawą stronę przekształć :skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i wymnóż przez nawias a potem uporządkuj w zależności od potegi x i porównaj te dwa wielomiany.
powinno wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 1 raz
Dzielenie wielominu z parametrem
Jednak dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytania
b+2=-a
Nie wiem co dalej.
prawa strona \(\displaystyle{ x^{3}+bx^{2}+2x^{2}+2xb+x+b}\)buba72 pisze:Ja bym porównała wielomiany
\(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b}\) = \(\displaystyle{ (x+1)^{2} \cdot (x+ b)}\)
Prawą stronę przekształć :skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i wymnóż przez nawias a potem uporządkuj w zależności od potegi x i porównaj te dwa wielomiany.
powinno wyjść
b+2=-a
Nie wiem co dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Dzielenie wielominu z parametrem
No i porównuj prawą i lewą stronę
przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) co stoi po lewej i po prawej czyli mamy
\(\displaystyle{ -a = b+ 2}\)
potem co stoi przy \(\displaystyle{ x}\) czyli mamy
\(\displaystyle{ 1 = 2b+ 1}\)
i wyrazy wolne się zgadzają .
Masz układ z dwoma niewiadomymi i tylko go rozwiązać
przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) co stoi po lewej i po prawej czyli mamy
\(\displaystyle{ -a = b+ 2}\)
potem co stoi przy \(\displaystyle{ x}\) czyli mamy
\(\displaystyle{ 1 = 2b+ 1}\)
i wyrazy wolne się zgadzają .
Masz układ z dwoma niewiadomymi i tylko go rozwiązać
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 1 raz
Dzielenie wielominu z parametrem
Dzięki za pomoc, a czy dzieląc wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b}\) przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)również wyliczyło by się rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Dzielenie wielominu z parametrem
no tu by było trudniej to dany wielomian należałoby przedstawić jako \(\displaystyle{ (x-1)(funkcja -kwadratowa)}\) no żeby wyszło że to jest stopień trzeci
możemy oczywiście trochę podejrzewać jak ta funkcja kwadratowa mogłaby wyglądać czyli początek musi być \(\displaystyle{ x^{2}}\)końcówka \(\displaystyle{ -b}\) ale przy współczynnku \(\displaystyle{ x}\) musi stać jakiś parametr
możemy oczywiście trochę podejrzewać jak ta funkcja kwadratowa mogłaby wyglądać czyli początek musi być \(\displaystyle{ x^{2}}\)końcówka \(\displaystyle{ -b}\) ale przy współczynnku \(\displaystyle{ x}\) musi stać jakiś parametr
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dzielenie wielominu z parametrem
Oczywiście, dzielisz dwa razy :mimol pisze:Dzięki za pomoc, a czy dzieląc wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b}\) przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)również wyliczyło by się rozwiązanie?
\(\displaystyle{ x^{3}-ax^{2}+x+b=(x+1)(x^2+(-1-a)x+(2+a))}\)+(-2-a+b)
dalej
\(\displaystyle{ (x^2+(-1-a)x+(2+a))=(x+1)(x+(-2-a))}\)+(4+2a)