Wyznacz współczynniki \(\displaystyle{ a,b,c}\) tak aby \(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x)}\) Jeśli;
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2+3x+1}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)= 2x^3+ax^2+5x-3}\)
nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Wielomiany - Wyznacz współczynnik a,b,c tak aby ...
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
Wielomiany - Wyznacz współczynnik a,b,c tak aby ...
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 22:06 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
Wielomiany - Wyznacz współczynnik a,b,c tak aby ...
Przepraszam, rzeczywiście zadanie w całości wygląda w ten sposób:
Wyznacz współczynnik a, b, c tak aby \(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x)}\), jeśli;
a.) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3} +ax ^{2} +3x+1, \ F(x)=2x ^{2} +bx-4, \ H(x)=x ^{3}-7x ^{2}+8x+5}\)
b.) \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}+ax ^{2}+5x-3, \ F(x)=x ^{3}-5x ^{2}+bx+4, \ H(x)=x ^{3}+2x ^{2}+4x-c}\)
Już staje się jasne że trzeba tylko podstawić pod w,f,h te wielomiany które są w podpunkcie a) ? jakie warunki muszą być spełnione aby \(\displaystyle{ w(x)-f(x)=h(x}\)) ?
Wyznacz współczynnik a, b, c tak aby \(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x)}\), jeśli;
a.) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3} +ax ^{2} +3x+1, \ F(x)=2x ^{2} +bx-4, \ H(x)=x ^{3}-7x ^{2}+8x+5}\)
b.) \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}+ax ^{2}+5x-3, \ F(x)=x ^{3}-5x ^{2}+bx+4, \ H(x)=x ^{3}+2x ^{2}+4x-c}\)
Już staje się jasne że trzeba tylko podstawić pod w,f,h te wielomiany które są w podpunkcie a) ? jakie warunki muszą być spełnione aby \(\displaystyle{ w(x)-f(x)=h(x}\)) ?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wielomiany - Wyznacz współczynnik a,b,c tak aby ...
Dwa wielomiany są sobie równe jeśli współczynniki przy odpowiednich potęgach są sobie równe.
Ot, cała filozofia.
Ot, cała filozofia.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Wielomiany - Wyznacz współczynnik a,b,c tak aby ...
Tak, podstaw te \(\displaystyle{ W,F,H}\).
Potem przyrównaj współczynniki stojące przy odpowiednich potęgach po obu stronach równania.
Potem przyrównaj współczynniki stojące przy odpowiednich potęgach po obu stronach równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
Wielomiany - Wyznacz współczynnik a,b,c tak aby ...
Byłbym bardzo wdzięczny za zrobienie dla mnie przykładu a na którym mógł bym się wzorować na dalszych obliczeniach, ponieważ po podstawieniu liczb nie bardzo wiem co dalej...-- 17 lut 2010, o 22:52 --Wszystko już jest jasne, przepraszam za to że tak namieszałem, dziękuję za pomoc.