błagam o pomoc bo nie mogę coś wyjść z tego przykładu:
rozłóż wielomian na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x) = (x-1) ^{3} +8}\)
wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 22:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: net
wielomian na czynniki
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 18:03 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
wielomian na czynniki
skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
edit: poprawiony wzór
\(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
edit: poprawiony wzór
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 22:43 przez rodzyn7773, łącznie zmieniany 2 razy.
wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ w(x)=(x-1) ^{3} +8=x ^{3}-3 \cdot x ^{2} \cdot 1+3 \cdot x \cdot 1 ^{2}+1 ^{3}+8=x ^{3}-3x ^{2}+3x+1+8=x ^{3}-3x ^{2}+3x+9}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 00:04 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LaTeX - cały kod umieść w tagach[latex]!
Powód: LaTeX - cały kod umieść w tagach