rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pecos27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 6 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jar
Podziękował: 6 razy

rozwiąż równanie

Post autor: pecos27 »

rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3}-12x^{2}+x-12=0}\)
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mateusz_rad »

\(\displaystyle{ x ^{2}(x-12)+x-12=0}\)
\(\displaystyle{ (x-12)(x ^{2}+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x-12=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x ^{2}+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=12}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x \in \emptyset}\)

Odp:
\(\displaystyle{ x=12}\)


Pzdr.
MM,
byk119
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

rozwiąż równanie

Post autor: byk119 »

\(\displaystyle{ x ^{3} - 12x ^{2} + x -12 = 0\\ x ^{2} (x - 12) + 1 (x - 12) = (x ^{2} + 1)(x - 12) = (x - 12)(x - 1)(x + 1)}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 09:25 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: proszę pamiętać o zamykaniu wyrażeń matematycznych w klamry [latex][/latex]
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mateusz_rad »

byk119 pisze:x ^{3} - 12x ^{2} + x -12 = 0 x ^{2} (x - 12) + 1 (x - 12) = (x ^{2} + 1)(x - 12) = (x - 12)(x - 1)(x + 1)
byk119- a rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x ^{2}+1=0}\)

Nie wyjdą Ci dwa przypadki.
Żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da nam -1 .

Pzdr.
MM.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

rozwiąż równanie

Post autor: silvaran »

mateusz_rad pisze: Nie wyjdą Ci dwa przypadki.
Żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da nam -1 .

Pzdr.
MM.
Ho ho ho, nie zagalopowałeś się?
Pamiętaj o liczbach zespolonych! (wiem, że pecos27 miał zapewne na myśli liczby rzeczywiste, ale nie napisał tego, dlatego tak ważne jest wiedzieć, w jakich zbiorach się poruszamy )
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mateusz_rad »

Oczywiście, masz rację .
Ale skoro autor tematu nie wspomniał, że chodzi mu o rozwiązanie w zbiorze liczb zespolonych to przyjąłem, że chodzi o rzeczywiste:) w którym to zbiorze żadna liczba w kwadracie nie jest ujemna.


Ale dzięki, że wspomniałeś o tym, trzeba poszerzać horyzonty


Pzdr.
MM.
ODPOWIEDZ