hej mam problem z rozłozeniem na czynniki pomozecie?
\(\displaystyle{ -2x^{3} +3x ^{2}-3x+1=0}\)
rozłożenie na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
rozłożenie na czynniki
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}}\). Skorzystaj z twierdzenia Bezout'a.
-- 16 lut 2010, o 21:32 --
A dokładniej:
\(\displaystyle{ -2x^{3} +3x ^{2}-3x+1=-2x^{2}(x-\frac{1}{2})+2x(x-\frac{1}{2})-2(x-\frac{1}{2})}\)
Coś da się wyciągnąć przed nawias...
-- 16 lut 2010, o 21:32 --
A dokładniej:
\(\displaystyle{ -2x^{3} +3x ^{2}-3x+1=-2x^{2}(x-\frac{1}{2})+2x(x-\frac{1}{2})-2(x-\frac{1}{2})}\)
Coś da się wyciągnąć przed nawias...
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
rozłożenie na czynniki
\(\displaystyle{ -x^{3} +3x ^{2}-3x+1-x^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ (1-x) ^{3}-x^{3}=0}\) i rozpisujesz dalej ze wzoru na różnicę sześcianów.
\(\displaystyle{ (1-x) ^{3}-x^{3}=0}\) i rozpisujesz dalej ze wzoru na różnicę sześcianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy