Ile pierwiastków ma dany wielomian.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szosti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lut 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Ile pierwiastków ma dany wielomian.

Post autor: szosti90 »

Znajdź liczbę pierwiastków wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-\frac{3}{4} |x+1|+1}\)

Jak się do tego zabrać ?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, o 16:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Ile pierwiastków ma dany wielomian.

Post autor: behemoth »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^3-\frac{3}{4}(x+1)+1 = 0\ dla \ x+1 \ge 0\\ x^3-\frac{3}{4}[-(x+1)]+1 =0\ dla \ x+1<0\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ