wyznacz wartości parametrów a, p, q

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

wyznacz wartości parametrów a, p, q

Post autor: zdunekpolska »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a(x-p) ^{2}(x+q)}\) ,
\(\displaystyle{ a \neq 0}\) , ma dwa pierwiastki: 2 oraz 1, przy czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym. Dla argumentu -2 wielomian przyjmuje wartość 36
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz wartości parametrów a, p, q

Post autor: piasek101 »

Czyli p=1; q=-2; a podany ,,punkt" wstawić i wyznaczyć (a).
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

wyznacz wartości parametrów a, p, q

Post autor: zdunekpolska »

ok już wiem
ODPOWIEDZ