Wielomiany zadanko

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aniwre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wambierzyce
Podziękował: 11 razy

Wielomiany zadanko

Post autor: aniwre »

Dane są wielomiany A(x) = 3x� + 5x + 2, B(x) = 9x� + 3x� - 17x - 4 oraz C(x) = mx + n. Dla jakich wartości współczynników m i n wielomian B(x) + C(x) jest równy wielomianowi A(x) • C(x)?

Przeczytaj regulamin => bez 'proszę' w temacie. C.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2006, o 16:28 przez aniwre, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Wielomiany zadanko

Post autor: Comma »

Zacznij od wymnożenia i dodania odpowiednich wielomianów.
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Wielomiany zadanko

Post autor: gaga »

Dodaj odpowiednie wielomiany i odpowiedznie przemnóż przez siebie.Jak już to zrobisz,to porównaj współczynniki przy odpowiednich zmiennych
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Wielomiany zadanko

Post autor: Lady Tilly »

A(x)•C(x)=3mx�+5mx�+2mx+3nx�+5nx+2n
B(x)+C(x)=9x�+3x�+(m-17)x-4+n
Musisz rozwiązać teraz ukłąd równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}2m+5n=m-17\\2n=-4+n\end{array}}\)
aniwre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wambierzyce
Podziękował: 11 razy

Wielomiany zadanko

Post autor: aniwre »

Lady Tilly dziękuje bardzo za rozwiązanie bardzo mi pomogłaś
ODPOWIEDZ