działania na wielomianach
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
działania na wielomianach
Proszę o pomoc w zrobieniu zadania.
Mianowicie chodzi o wykonanie działania podając przy tym odpowiednie założenia.
(4+\(\displaystyle{ \frac{3 x^{2} }{1- x^{2} }}\)):(2- \(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}}\))
Proszę o szybką odpowiedź.
Mianowicie chodzi o wykonanie działania podając przy tym odpowiednie założenia.
(4+\(\displaystyle{ \frac{3 x^{2} }{1- x^{2} }}\)):(2- \(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}}\))
Proszę o szybką odpowiedź.
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
działania na wielomianach
dziedzina R oprócz 0,-1,1
sprowadzasz do wspólnego mianownika te dwa wyrażenia w nawiasach ,odwracasz drugie wyrażenie i mnożysz licznik przez licznik i mianownik przez mianownik
na końcu można coś skrócić
sprowadzasz do wspólnego mianownika te dwa wyrażenia w nawiasach ,odwracasz drugie wyrażenie i mnożysz licznik przez licznik i mianownik przez mianownik
na końcu można coś skrócić
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
działania na wielomianach
No tak to wiem.
Doszłam do tego miejsca
(4+\(\displaystyle{ \frac{3 x^{2} }{1- x^{2} }}\)):(2- \(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}}\))= \(\displaystyle{ ( \frac{4}{1} - \frac{3 x^{2} }{(x-1)(x+1} ):( \frac{2x+2}{x+1} - \frac{x}{x+1} )= \frac{x^{2} -4}{x-1} * \frac{x+1}{x+2} = \frac{x^{2} -4} { x^{2}+3x - 2}}\)
i nie wiem co dalej... Da się jeszcze coś z tym zrobić?
Doszłam do tego miejsca
(4+\(\displaystyle{ \frac{3 x^{2} }{1- x^{2} }}\)):(2- \(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}}\))= \(\displaystyle{ ( \frac{4}{1} - \frac{3 x^{2} }{(x-1)(x+1} ):( \frac{2x+2}{x+1} - \frac{x}{x+1} )= \frac{x^{2} -4}{x-1} * \frac{x+1}{x+2} = \frac{x^{2} -4} { x^{2}+3x - 2}}\)
i nie wiem co dalej... Da się jeszcze coś z tym zrobić?