miejsce zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marta3712
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 27 paź 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 2 razy

miejsce zerowe

Post autor: marta3712 »

Zad:
Miejscem zerowym funkcji \(\displaystyle{ f(x) = 8 - x^{3}}\) jest liczba:
A. -2
B. 2
C. 0
D. 8
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 19:11 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

miejsce zerowe

Post autor: okon »

2
Awatar użytkownika
Sarrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 2 mar 2009, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 29 razy

miejsce zerowe

Post autor: Sarrus »

marta3712 pisze:Zad:
Miejscem zerowym funkcji f(x) = 8 - \(\displaystyle{ x^{3}}\) jest liczba:
A. -2
B. 2
C. 0
D. 8
%

\(\displaystyle{ B.}\)

\(\displaystyle{ f(x) \ = \ 0 \ \Leftrightarrow \ -x^{3} \ + \ 8 \ = \ 0 \ \Leftrightarrow \ -x^{3} \ = \ -8 \ \Leftrightarrow \ x^{3} \ = \ 8 \ \Leftrightarrow \ x \ = \ 8^{\frac{1}{3}} \ \Leftrightarrow \ x \ = \ 2}\)
ODPOWIEDZ