Równania wielomianowe
Równania wielomianowe
Liczba 2 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3 -(4p + 2)x^2 + (8p - 5)x + 10=0}\) wyznacz wartość parametru p wiedząc że dany pierwiastek jest średnią arytmetyczną pozostalych
-- 13 lut 2010, o 17:54 --
Liczba -1 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3 + (p + 1)x^2 + (p - 3)x - 3 =0}\) wyznacz wartość parametru p wiedząc że dany pierwiastek jest średnią arytmetyczną pozostalych
-- 13 lut 2010, o 17:54 --
Liczba -1 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3 + (p + 1)x^2 + (p - 3)x - 3 =0}\) wyznacz wartość parametru p wiedząc że dany pierwiastek jest średnią arytmetyczną pozostalych
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 18:06 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania wielomianowe
Kwadratowe ma mieć dwa pierwiastki (raczej różne od dwa - chociaż z treści to bezpośrednio nie wynika) które leżą symetrycznie względem (2).
Czyli warunek na deltę i tak pokombinować aby osią symetrii paraboli (kwadratowe traktowane jak funkcja) była prosta x = 2.
Ps. Wiem, że zamotałem - ale chcę byś to załapała.
Czyli warunek na deltę i tak pokombinować aby osią symetrii paraboli (kwadratowe traktowane jak funkcja) była prosta x = 2.
Ps. Wiem, że zamotałem - ale chcę byś to załapała.
Równania wielomianowe
bo w zadaniu ma wyjść p=1 a nie można jakoś tak obliczyć bo w takim dowodzeniu jestem kiepska
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania wielomianowe
Nie.madlen321 pisze:czyli wychodzi ze tymi pierwiastkami są 1 i 3
Miałaś wyznaczyć (p) z :
\(\displaystyle{ x_w=\frac{-b}{2a}=2}\)