Jak rozłożyć na czynniki?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Glazzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:07
Płeć: Mężczyzna

Jak rozłożyć na czynniki?

Post autor: Glazzz »

a. \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} -(x+1) ^{2}}\)
b. \(\displaystyle{ 9x ^{2} (x+2) ^{2} -x ^{2}}\)
c. \(\displaystyle{ (2x+1) ^{2} -2(2x+1)+1}\)
d. \(\displaystyle{ (9x ^{2} -12x+4)(3x ^{2} -4x+4)}\)
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Jak rozłożyć na czynniki?

Post autor: kamilrun »

trzeba to wymnożyc lub spotęgowac tam gdzie trzeba i popatrzyc, czy nie dało by się jeszcze zredukowac powstałych wyrażeń.
luter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 lut 2010, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

Jak rozłożyć na czynniki?

Post autor: luter »

W 1 zastosuj wzory skróconego mnożenia, może potem zauważysz co się da dalej zrobić.
W 4 policz miejsca zerowe obu dwumianów.
Glazzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:07
Płeć: Mężczyzna

Jak rozłożyć na czynniki?

Post autor: Glazzz »

A moze pokazesz jeden z przykladow, bo ciagle nie wiem jak wykorzystac do tego te wzory.
ginga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
Pomógł: 2 razy

Jak rozłożyć na czynniki?

Post autor: ginga »

a) Wzór na różnicę kwadratów : \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} = (a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2} - (x+1)^{2} = [x-1 - (x+1)][x-1+x+1] = -4x}\)
b) tak jak wyżej zauważ, że : \(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2} = [3x(x+2)]^{2}}\)
c) Wykonaj wszystkie działania. Zredukuj wyrazy podobne.
d) Zapisz te 2 funkcje kwadratowe w postaci iloczynowej.
ODPOWIEDZ