krótkie równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mizuumi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 lut 2009, o 18:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

krótkie równanie wielomianowe

Post autor: mizuumi »

\(\displaystyle{ x^{3}+1=0}\)
Pozornie proste, lecz ile ono w końcu ma pierwiastków i jakie?
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

krótkie równanie wielomianowe

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ (x+1)(x^{2}-x+1)=0 \iff x=-1}\)

\(\displaystyle{ x^{2}-x+1}\) nie ma rozwiązań rzeczywistych
ODPOWIEDZ