Rozkład wielomianu 4 stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
THEmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: THEmat »

Rozłóż wielomian na czynniki oraz podaj pierwiastki tego wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x) = 4x^4 + 9}\)



Jest jakiś śmiałek ?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2006, o 17:09 przez THEmat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: Tristan »

Zapoznaj się z regulaminem i TeX-em, by na przyszłość pisać poprawne tematy, a treść postów była bardziej czytelna.
Co do samego zadania :
\(\displaystyle{ W(x)=4x^4+9}\)
\(\displaystyle{ W(x)=4x^4 + 12x^2 +9-12x^2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(2x^2)^2 + 2 3 2x^2 +3^2 -12x^2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(2x^2 +3)^2- ( \sqrt{12} x)^2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(2x^2-\sqrt{12}x+3)(2x^2+ \sqrt{12}x+3)}\)
THEmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: THEmat »

Skąd w drugiej linii wzięło się 12x do kwadratu ?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: Tristan »

Po pierwsze - zacznij pisać w Tex-u.
Po drugie - to jest taki trik, który warto zapamiętać. Bierze się on z faktu, że chcemy skorzystać z wzorów skróconego mnożenia, więc dodajemy i odejmujemy to samo, by można było coś zwinąć itd.
THEmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: THEmat »

Postaram się z tym Tex-em. Ale chcąc podać pierwistki wielomianu wartość tego wielomianu przyrównujemy do zera tak ?
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: gaga »

tak
THEmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: THEmat »

ale rozumiem nie działamy na potędze 4 stopnia ?!
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: Tristan »

Ten wielomian nie posiada pierwiastków rzeczywistych, bo końcowe wyrażenia w nawiasach posiadają ujemne delty.
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: gaga »

Jeśli idzie o pierwiastki to od razu widać,że nie ma,bo:
\(\displaystyle{ 4x^4\geq0}\) a więc \(\displaystyle{ 4x^4+9>0}\) dla dowolnego x należącego do zbioru liczb rzeczywistych.
THEmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu 4 stopnia

Post autor: THEmat »

Bardzo bardzo dziękuję ! Z tymi pierwiastkami tak samo myślałem ale niestety przy czynnikach się machnąłem
ODPOWIEDZ