obliczyc a dla wielomianu stoponia trzeciego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 lut 2010, o 19:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pRZEWORSK
obliczyc a dla wielomianu stoponia trzeciego
Dla jakiego a wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(a ^{2} -8a-9)x ^{4} +3x ^{3} -2x+3}\) jest wielomianem stopnia trzeciego?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 20:22 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
obliczyc a dla wielomianu stoponia trzeciego
\(\displaystyle{ a ^{2} -8a-9=0\\
(a-9)(a+1)=0\\
a=9 \ lub \ a=-1}\)
(a-9)(a+1)=0\\
a=9 \ lub \ a=-1}\)