określanie stopnia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

określanie stopnia wielomianu

Post autor: Nooe »

Witam mam zawiłe zadanie i nie wiem jak go rozwiązać.

Wielomiany W(x) i G(x) określone są wzorami \(\displaystyle{ W(x)=(x^3+x^2-x-1)^{2000}}\) i \(\displaystyle{ G(x)=(x^2+2x+1)^{2000}}\)

a) Wiedząc, że liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) określ jego krotność.
b)Czy wielomiany W(x) i G(x) są tego samego stopnia? Odpowiedź uzasadnij
c) OKreśl stopień wielomianu Q(x), który jest ilorazem wielomianu W(x) przez G(x)

z góry dziekuje
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2006, o 16:51 przez Nooe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

określanie stopnia wielomianu

Post autor: Tristan »

Na przyszłość zapoznaj się z TeX-em . A co do zadania do podam wskazówki w postaci przekształceń tych wielomianów do bardziej obrazowej postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^3+x^2 -x-1)^{2000} \\ W(x)=[(x^2 (x+1) -(x+1)]^{2000} \\ W(x)=[(x+1)(x^2-1)]^{2000} \\ W(x)=[(x+1)^2 (x-1)]^{2000} \\ W(x)=(x+1)^{4000} (x-1)^{2000}}\)
\(\displaystyle{ G(x)=(x^2 +2x+1)^{2000}}\)
\(\displaystyle{ G(x)=[(x+1)^2]^{2000}}\)
\(\displaystyle{ G(x)=(x+1)^{4000}}\)
ODPOWIEDZ