a)dla jakich wartości m i n wielomian 5\(\displaystyle{ x^{4}}\)+4x�+mx�+nx+1 jest podzielne przez dwumian x�-1 ?
b)Wielomian \(\displaystyle{ x^{4}}\)-2tx�+3tx�+x+s jest podzielny przez trójmian x�-x-2. Znajdź liczby t i s.
Dzięki za podpowiedź:)
Podzielność wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Podzielność wielomianów
a)Skoro jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-1=(x-1)(x+1)}\), to W(1)=0 i W(-1)=0. Podstaw, rozwiąż układ równań.
b)Metoda ta sama, \(\displaystyle{ x^2-x-2)=(x-2)(x+1)}\)
b)Metoda ta sama, \(\displaystyle{ x^2-x-2)=(x-2)(x+1)}\)
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Podzielność wielomianów
a) Zacznij od wyznaczenia pierwiastków dwumianu. Te same lczby muszą byc pierwiastkami szukanego wielomianu. Układ równań i jedziesz. Przykład b podobnie.