podstawy wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
IXMA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 15:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

podstawy wielomianów

Post autor: IXMA »

Hej !
Mam 3 pytanka:

1. Co to są pierwiastki wielomianu ?
2.Czy stopień wielomianu określa się na podstawie wartości potęg ? (Czy st. to ta największa potęga?)
3. Co to są współczynniki wielomianu ? (an, an-1, a3, a2... ?)

Dzięki !
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

podstawy wielomianów

Post autor: jasny »

1. Są to inaczej miejsca zerowe wielomianu, wartości x dla których W(x)=0
2. Tak
3. Są to liczby stojące przed kolejnymki potęgami, np. W(x)=3x�+ x+2, wtedy a2=3, a1=1, a0=2.
IXMA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 15:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

podstawy wielomianów

Post autor: IXMA »

Dzięki !!!
ODPOWIEDZ