Wyznaczania liczby.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 13:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak

Wyznaczania liczby.

Post autor: ele »

Suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 19. Różnica cyfr setek i jedności jest równa 1. Jeśli cyfrę zapiszemy w odwrotnej kolejności, to otrzymamy liczbę mniejszą od danej o 99. Wyznacz tę liczbę trzycyfrową.
Ułożyłem, taki układ równań, lecz wychodzi odpowiedz nie poprawna, także proszę o skorygowanie błędu:

\(\displaystyle{ a+b+c=19}\)
\(\displaystyle{ c-a=1}\)
\(\displaystyle{ a+10b+100c=100a+10b+c-99}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznaczania liczby.

Post autor: tometomek91 »

a-c=1
ele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 13:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak

Wyznaczania liczby.

Post autor: ele »

Zrobiłam tak jak napisałeś \(\displaystyle{ a-c =1}\), ale pod podstawieniu i skróceniu c=0, więc gdzieś jeszcze musi tkwić błąd.
ODPOWIEDZ