Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} - 2x^{3} + ax ^{2} -3x + b}\)
\(\displaystyle{ P(x) = x ^{2} -3x +3}\)
Parametry a i b, a podzielność wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pleszew / Kalisz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Parametry a i b, a podzielność wielomianów
Zrobiłem tak jak mówiłeś, ale w reszcie zostało mi x, b i a. Nie są w formie iloczynu więc ciężko mam je usunąć. Co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Parametry a i b, a podzielność wielomianów
Co dokładnie Ci wyszło?
Nie liczyłem tego ale jak masz coś w stylu \(\displaystyle{ (2a-3b+1)x+(a+b)}\)
To przyrównując do zera masz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a-3b+1=0 \\ a+b=0 \end{cases}}\)
Nie liczyłem tego ale jak masz coś w stylu \(\displaystyle{ (2a-3b+1)x+(a+b)}\)
To przyrównując do zera masz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a-3b+1=0 \\ a+b=0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pleszew / Kalisz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Parametry a i b, a podzielność wielomianów
Jestem dokładnie w tym miejscu. Nie wiem, czy to jest poprawna forma - w końcu wynik nie stanowi całościowo formy iloczynowej. Pierwsze wyrażenie może mieć wartość -2 a drugie 2. Jak ten problem rozwiązać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Parametry a i b, a podzielność wielomianów
Napisałem podaj resztę która Ci wyszła to wtedy coś poradzimy, ma nie być żadnego iloczynu tylko wielomian pierwszego stopnia który przyrównuje się do zera tak jak wyżej pokazałem.