Hej
Mam taki problem
Mam wielomian W(x)=\(\displaystyle{ x(x+1)}\)\(\displaystyle{ (x+2) ^{2}}\)
Mam znalezc cztery wielomiany stopnia drugiego, przez ktore podzielny jest wielomian W(x)
No to beda :
\(\displaystyle{ x ^{2}}\)+\(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}}\)+\(\displaystyle{ 4}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)+2
A ten 4?
prosze o pomoc
Podzielnosc wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Podzielnosc wielomianów
rozumiem, że podzielne bez reszty, bo inaczej to dowolny wielomian;]
No bierz z dwumianów W(x)'a :
\(\displaystyle{ f(x)=x(x+1)\\
g(x)=x(x+2)\\
h(x)=(x+1)(x+2)\\
i(x)=(x+2)^2}\)
więcej kombinacji nie ma
No bierz z dwumianów W(x)'a :
\(\displaystyle{ f(x)=x(x+1)\\
g(x)=x(x+2)\\
h(x)=(x+1)(x+2)\\
i(x)=(x+2)^2}\)
więcej kombinacji nie ma
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 14:40 przez zati61, łącznie zmieniany 1 raz.