reszta z dzielenia i parametry

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

reszta z dzielenia i parametry

Post autor: marian758 »

dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +2x ^{2}+ax+b}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x ^{2}+x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x)=4x-3}\). Co z tym zrobic?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

reszta z dzielenia i parametry

Post autor: piasek101 »

Np podzielić i przyrównać otrzymaną resztę z daną.
porwany-obledem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 maja 2009, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

reszta z dzielenia i parametry

Post autor: porwany-obledem »

Istnieje pewien wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\) taki, że dla każdego x spełnione jest równanie:
\(\displaystyle{ W(x) = P(x)Q(x) + R(x)}\).
Za x podstaw pierwiastki P(x), dostaniesz układ równań i juz droga prosta .
ODPOWIEDZ