Parametr dla którego są dwa pierwiastki rzeczywiste

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Parametr dla którego są dwa pierwiastki rzeczywiste

Post autor: Bartek1991 »

Dla jakich wartości parametru p równanie \(\displaystyle{ (p-2) \cdot 9^x + (p+1) \cdot 3^x - p = 0}\) ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.

Na pewno musi zajść \(\displaystyle{ p \neq 2 \wedge p \neq -1}\).

Podstawiłem \(\displaystyle{ t=3^x}\) przy czym jeśli chcemy mieć dwa różne pierwiastki to t>0.

\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta >0 \\ t_1t_2>0 \\ t_1+t_2 >0 \end{cases}}\)

Chyba trochę za szybko poszło...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Parametr dla którego są dwa pierwiastki rzeczywiste

Post autor: piasek101 »

Wg mnie ok.
ODPOWIEDZ