Dane są zbiory \(\displaystyle{ (- \infty, x^3) , (12x-13; + \infty)}\). Wyznacz dla jakich x część wspólna tych zbiorów jest zbiorem pustym.
Czy chodzi tu o to żeby odrzucić takie liczby dla których spełniona jest równość
\(\displaystyle{ x^3=12x-13}\) ?
Dla jakiego x iloczyn zbiorów bedzie pusty ?
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Dla jakiego x iloczyn zbiorów bedzie pusty ?
Pisałem z pamięci, pełna treść zadania brzmi:
Dane są przedziały \(\displaystyle{ (- \infty ; x^3), (13x-12, + \infty)}\). Wyznacz liczby rzeczywiste x, dla których częśćwspólna tych przedziałów jest zbiorem pustym.
Dane są przedziały \(\displaystyle{ (- \infty ; x^3), (13x-12, + \infty)}\). Wyznacz liczby rzeczywiste x, dla których częśćwspólna tych przedziałów jest zbiorem pustym.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Dla jakiego x iloczyn zbiorów bedzie pusty ?
No właśnie, na lekcji też takie coś robiliśmy, ale nie rozumiem dlaczego...
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Dla jakiego x iloczyn zbiorów bedzie pusty ?
I właśnie tego się obawiałem Nie wiem dokładnie, jak Ci to wytłumaczyć... Narysuj sobie oś liczbową. Jeżeli \(\displaystyle{ x ^{3}}\) będzie mniejsze od \(\displaystyle{ 13x-12}\), to pierwszy zbiór będzie sie kończył (przed) na lewo od początku drugiego zbioru. A taki właśnie jest warunek, żeby był zbiór pusty.