Reszta z dzielenia wielomianu W przez trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ 5x^2 -8x +3}\) jest równa 2x+3. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez x-1.
I mam pytanie, jeśli dzielimy wielomian W przez wielomian Q to reszta z tego dzielenia musi być o jeden stopień mniejsza niż wielomian W? I wynik który uzyskam jaki musi być?
I jak rozwiązać to zadanie bo nic mi nie wychodzi
Reszta z dzielenia wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Reszta z dzielenia wielomianów
Reszta jest co najwyżej stopnia o jeden mniejszego od dzielnika - czyli masz otrzymać liczbę (r).
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot(5x^2-8x+3)+2x+3}\) oraz \(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot (x-1)+r}\)
W(1) liczone z obu postaci ma być takie samo.
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot(5x^2-8x+3)+2x+3}\) oraz \(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot (x-1)+r}\)
W(1) liczone z obu postaci ma być takie samo.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
Reszta z dzielenia wielomianów
Mógłby ktoś podać rozwiązanie, bo to dość ciekawe zadanie.-- 10 lutego 2010, 19:24 --czy reszta będzie taka sama? \(\displaystyle{ 2x+3}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Reszta z dzielenia wielomianów
Nie.Tux pisze: czy reszta będzie taka sama? \(\displaystyle{ 2x+3}\)?
przecież piasek101 pisze:Reszta jest co najwyżej stopnia o jeden mniejszego od dzielnika - czyli masz otrzymać liczbę (r).