funkcja wymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
funkcja wymierna
Zbiornik można napełnić z pomocą jednego kranu o 2 godziny dłużej a z pomocą drugiego kranu o 4,5 godziny dłużej niż przy użyciu obu kranów równocześnie. W jakim czasie można napełnić zbiornik z pomocą każdego kranu osobno?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcja wymierna
x - czas napełniania przez dwa na raz
\(\displaystyle{ t_1=x+2}\)
\(\displaystyle{ t_2=x+4,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{t_1}+\frac{x}{t_2}=1}\)
\(\displaystyle{ t_1=x+2}\)
\(\displaystyle{ t_2=x+4,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{t_1}+\frac{x}{t_2}=1}\)