Określ dla jakich wartości parametru p równanie
\(\displaystyle{ x ^{4} + px ^{2} -p+1 = 0}\)
ma cztery pierwiastki
od czego powinnam zacząć?
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
podstawić t?
funkcja ma 4 pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- Morusek
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 29 razy
funkcja ma 4 pierwiastki
robisz podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t}\)
delta musi być dodatnia
i oba pierwiastki równania zmiennej t muszą być dodatnie (żeby można je było pierwiastkować)
więc jeszcze można dorzucić że t1*t2>0 i t1+t2> i korzystasz z wzorów Viete'a
delta musi być dodatnia
i oba pierwiastki równania zmiennej t muszą być dodatnie (żeby można je było pierwiastkować)
więc jeszcze można dorzucić że t1*t2>0 i t1+t2> i korzystasz z wzorów Viete'a
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
funkcja ma 4 pierwiastki
dlaczego oba pierwiastki zmiennej t musza być dodatnie?
mam taką postać (po podstawieniu \(\displaystyle{ x ^{2}=t}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ t>0}\))
\(\displaystyle{ t ^{2}-pt-p+1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=p ^{2}+4p-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta'=32}\)
p musi być dodatnie?
mam taką postać (po podstawieniu \(\displaystyle{ x ^{2}=t}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ t>0}\))
\(\displaystyle{ t ^{2}-pt-p+1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=p ^{2}+4p-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta'=32}\)
p musi być dodatnie?