funkcja wymierna z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
funkcja wymierna z parametrem
Dla jakich wartości parametru m zbiorem rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ \frac{1+mx}{1+ x^{2}}<m}\) jest zbiór R?
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
funkcja wymierna z parametrem
mianownik zawsze większy od zera zatem możemy spokojnie mnożyć bez zmiany znaku:
\(\displaystyle{ \frac{1+mx}{1+ x^{2}}<m \\ 1+mx<m+m x^2 \\ mx^2-mx+m-1>0}\)
żeby to równanie było spełnione przez każdą liczbę R:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m>0 \\ \Delta<0 \end{cases}}\)
I - ramiona paraboli skierowane do góry
II - brak miejsc zerowych czyli parabola nad osią OX
\(\displaystyle{ \frac{1+mx}{1+ x^{2}}<m \\ 1+mx<m+m x^2 \\ mx^2-mx+m-1>0}\)
żeby to równanie było spełnione przez każdą liczbę R:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m>0 \\ \Delta<0 \end{cases}}\)
I - ramiona paraboli skierowane do góry
II - brak miejsc zerowych czyli parabola nad osią OX