funkcja wymierna z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
funkcja wymierna z parametrem
Dla jakich wartości parametru m funkcja \(\displaystyle{ f(x)=(m-1) x^{2}+(m-2)x+1}\) przyjmuje wartość najmniejszą, nie mniejszą od 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
funkcja wymierna z parametrem
A żeby było jeszcze jaśniej - aby funkcja w dziedzinie R osiągała minimum, współczynnik \(\displaystyle{ a}\) musi być większy od zera (ramiona paraboli muszą być skierowane w górę). Ponadto ten wierzchołek, a raczej jest współrządna \(\displaystyle{ p}\) musi być większa bądź równa (na to nie zwrócił uwagi tomektomek91) jeden. Zatem mamy taki oto układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-1>0 \\ \frac{-b}{2a} \ge 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-1>0 \\ \frac{-b}{2a} \ge 1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
funkcja wymierna z parametrem
mikrobart, nie zwracałem uwagi na "współrzędną p" wierzchołka, bo moim zadniem jego odcięta nie ma tutaj znaczenia. Fakt, jego rzęna - większa badź równa jeden. Dzięki.mikrobart pisze:Ponadto ten wierzchołek, a raczej jest współrządna \(\displaystyle{ p}\) musi być większa bądź równa (na to nie zwrócił uwagi tomektomek91) jeden. Zatem mamy taki oto układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-1>0 \\ \frac{-b}{2a} \ge 1 \end{cases}}\)
;p
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy