Witam.
Mam problem z oto tymi przykładami.. Próbowałem robić, ale nie wiem jak się za to wziąć, jak by ktoś pokazał jak takie coś się robi, było by super
z1.
\(\displaystyle{ w(x)=x^3-x^2+5x-5}\)
a. jest różnicą wielomianów \(\displaystyle{ p(x)=x^3-x^2 oraz q(x)=-5x-5}\)
b.ma trzy pierwiastki
c.ma jeden pierwiastek
d. dla argumentu (-1) przymuje wartość zero
z.3
Dany jest wielomian\(\displaystyle{ p(x)=4x^3-12x^2+9x}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in R}\)
a. dla jakich argumentów wielomian p(x) przyjmuje wartość równą 27?
Wielomiany... równości, nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
Wielomiany... równości, nierówności
z.1.
odp d).
z.3
\(\displaystyle{ 4x^{3} - 12x^{2} + 9x = 27
4x^{3} - 12x^{2} + 9x - 27 = 0
4x^{2}(x - 3) + 3(x - 3) = 0
(4x^{2} + 3)(x - 3) = 0
x = 3}\)
pierwszy nawias nigdy nie przyjmie wartości 0.
odp d).
z.3
\(\displaystyle{ 4x^{3} - 12x^{2} + 9x = 27
4x^{3} - 12x^{2} + 9x - 27 = 0
4x^{2}(x - 3) + 3(x - 3) = 0
(4x^{2} + 3)(x - 3) = 0
x = 3}\)
pierwszy nawias nigdy nie przyjmie wartości 0.