Dla jakich wartości p i q... wzory Cardano

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Dla jakich wartości p i q... wzory Cardano

Post autor: tometomek91 »

Dla jakich wartości p oraz q równanie
\(\displaystyle{ x^{3}+px+q=0}\)
ma trzy pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) takie, że \(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}=x_{3}+6}\).
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Dla jakich wartości p i q... wzory Cardano

Post autor: TheBill »

Wzory Cardano? Moim zdaniem Viete wystarczy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich wartości p i q... wzory Cardano

Post autor: piasek101 »

Albo z porównania danej postaci z postacią iloczynową - pierwiastki zależne tylko od jednego.
ODPOWIEDZ