Witam!
Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku jak obliczyć wielomian
Uporządkowałem go po swojemu ale niestety nie wiem czy dobrze, wiec jeśli ktoś mógł by mi to wytłumaczyć to będę wdzięczny.
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=2x*p(x)-q(x)}\),gdzie
\(\displaystyle{ p(x)=3x ^{2} -x+3}\)
\(\displaystyle{ q(x)= -3x ^{3} +x ^{2} +6x-6}\)
trzeba obliczyć
\(\displaystyle{ w(- \frac{1}{3})}\) , \(\displaystyle{ w(\sqrt{2})}\)
Z góry bardzo dziękuje
Uporządkowanie wielomianu
Uporządkowanie wielomianu
Ostatnio zmieniony 4 lut 2010, o 17:06 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Uporządkowanie wielomianu
Końcowy wynik, czyli wielomian po uporządkowaniu ma postać:
\(\displaystyle{ W(x)=9x ^{3}-3x ^{2}+6}\)
Aby policzyć
\(\displaystyle{ W(- \frac{1}{3})}\)
oraz
\(\displaystyle{ W( \sqrt{2})}\)
Należy do wzoru wielomianu W(x) w miejsce x podstawić te liczby w nawiasach
i wykonać dane działania (potęgowanie, odejmowanie, mnożenie etc.)
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ W(x)=9x ^{3}-3x ^{2}+6}\)
Aby policzyć
\(\displaystyle{ W(- \frac{1}{3})}\)
oraz
\(\displaystyle{ W( \sqrt{2})}\)
Należy do wzoru wielomianu W(x) w miejsce x podstawić te liczby w nawiasach
i wykonać dane działania (potęgowanie, odejmowanie, mnożenie etc.)
Pzdr.
MM.