Reszta dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Frizze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 gru 2009, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Reszta dzielenia

Post autor: Frizze »

Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia.
\(\displaystyle{ w\left(x\right) = x^{5} - x^{3} + x^{2} - 1}\) , \(\displaystyle{ u\left(x\right) = \left(x - 1\right)\left(x + 1 \right)\left(x + 2\right)}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Reszta dzielenia

Post autor: TheBill »

Zauważ, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) ma pierwiastki \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\), więc dzieli sie bez reszty przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) i przez \(\displaystyle{ (x+1)}\). Sprawdź ile zostanie reszty dla \(\displaystyle{ x=-2}\)
Frizze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 gru 2009, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Reszta dzielenia

Post autor: Frizze »

Dla x = -2 Reszta wynosi -21.W odpowiedzi wychodzi \(\displaystyle{ -7x^{2} +7}\). Podstawiając to wszystko do wyrażenie ax + b wychodzi mi, że a = 7 i dalej nie wiem co zrobić.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Reszta dzielenia

Post autor: Afish »

Reszta z dzielenia będzie miała postać
\(\displaystyle{ ax ^{2} + bx + c}\)
Podstawiamy za x kolejno 1, -1 i -2, a następnie spisujemy reszty:
\(\displaystyle{ a +b + c = 0\\
a -b + c = 0\\
4a -2b + c = 21}\)

Odpowiednio dodajemy i odejmujemy stronami, żeby szybciutko wyliczyć układ.
ODPOWIEDZ