Rozkładanie na czynniki liniowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
joasska18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 15 sty 2009, o 12:07
Podziękował: 6 razy

Rozkładanie na czynniki liniowe

Post autor: joasska18 »

Rozłóż na czynniki liniowe wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=8x^{3}-12x^{2}-20x+30}\)
pomocy
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Rozkładanie na czynniki liniowe

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ W(x)=8x^{3}-12x^{2}-20x+30 = 4x^2(2x - 3) - 10(2x + 3) = (2x+3)(4x^2 - 10) = \ldots}\)
ODPOWIEDZ