Miejsca zerowe wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ma?go?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 mar 2009, o 22:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: ma?go? »

Witam.
Być może dla kogoś będzie to coś banalnego i oczywistego ale mam problem ze znalezieniem miejsc zerowych,
np. w tym przypadku: \(\displaystyle{ 12x^3-12x^2}\)
Wiem, że łatwiej jest odczytać pierwiastki gdy wielomian jest rozłożony na czynniki ale i z tym rozkładaniem mi niebardzo idzie a zapewne wystarczy znać "tę pewną wielką tajemnicę" .

Będę wdzięczna za wytłumaczenie, rady i wskazówki związane z szukaniem miejsc zerowych.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: mostostalek »

\(\displaystyle{ 12x^3-12x^2=12x^2(x-1)}\)
pozdrawiam
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ 12x^3-12x^2 \Rightarrow 12x^2(x-1) \Rightarrow 12x^2=0 \vee x-1=0 \Rightarrow x=0 \vee x=1}\)
ODPOWIEDZ