równanie z niewiadomą x

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
vorel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

równanie z niewiadomą x

Post autor: vorel »

Dane jest równanie z niewiadomą x ( \(\displaystyle{ x \in N}\) ) i parametrem a ( a \(\displaystyle{ \neq 0}\) ) :

\(\displaystyle{ 1 + a + a ^{2} + a ^{3} + ... + a ^{x}}\) = \(\displaystyle{ (1+a) \cdot (1+a ^{2} ) \cdot (1+a ^{4} ) \cdot (1+a ^{8} ) \cdot (1+a ^{16} )}\)

Wyznacz x.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie z niewiadomą x

Post autor: piasek101 »

Iloczyn najwyższych potęg (a) z prawej da najwyższą potęgę z lewej.
ODPOWIEDZ