Witam
Zadanie brzmi:
Oblicz wartość wielomianu dla podanej wartości zmiennej
\(\displaystyle{ a) 2x ^{3} -3x ^{2} +7}\) dla x=-1
\(\displaystyle{ b) a ^{3} +2a ^{2} -2a}\) dla a=-2
Mógłby mi to ktoś zrobić? Wiem że trzeba podstawiać za x i za a ale gubie się w działaniach dalej,
Bo inne przykłady robię dobrze a z tymi sobie nie radzę,
nie wiem np jak rozpisać 2x do potęgi trzeciej itd,
Z góry dziekuje
Wartość wielomianu
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wartość wielomianu
No to jedziemy:
\(\displaystyle{ 2 \cdot (-1)^3 - 3 \cdot (-1)^2 + 7 = -2 -3 + 7 = 2 \\
(-2)^3 + 2 \cdot (-2)^2 - 2 \cdot (-2) = -8 + 8 + 4 = 4}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot (-1)^3 - 3 \cdot (-1)^2 + 7 = -2 -3 + 7 = 2 \\
(-2)^3 + 2 \cdot (-2)^2 - 2 \cdot (-2) = -8 + 8 + 4 = 4}\)